Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Projecten

Vanaf 2014 heeft het Staalwijkfonds de volgende projecten gesteund:

 

Groenehart-uitje Theebrigade samen met de Soos van de Pelgrim (2022)

 

Boottocht theebrigadeEen groep van bijna 85 mensen maakte een boottocht langs veel bekende plaatsen, dorpen en over plassen zoals, Zoeterwoude, Woubrugge, Alphen en Braassemermeer, Westeinderplassen en de Kaag. Onderweg werd genoten van koffie met gebak, lunch en een borrel. Deze gezellige dag werd georganiseerd door het pastoraal team van De Verbinding en de vrijwilligers van de Theebrigade en werd mede gefinancierd door het Staalwijkfonds.


 

 

Hemelvaart-kampeerweekend (2022)

 

HemelvaartkampeerweekendEindelijk kon er na twee jaar weer gekampeerd worden tijdens het Hemelvaartweekend. Dubbel feest omdat dit keer de dertigste keer was! Er was een reünie van oud-deelnemers, waarbij het eten dit keer verzorgd werd door een cateraar. Traditiegetrouw kwamen kabouters Pim met Pommelientje langs. Het was een wederom een zeer gezellig weekend, dit keer mede mogelijk gemaakt door een donatie van het Staalwijkfonds.


 

 

Vlag OekraineCasa Diaconala, Targu Mures, Roemenië: Hulp aan Oekraïnse vluchtelingen (2022)

 

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne reist regelmatig ook door Roemenië. Het Casa Diaconala, het bejaardencentrum van de Fundatia Lazarenum in Targu Mures helpt met medicijnen, voedsel en kleding. Soms worden er ook mensen tijdelijk gehuisvest. Het Staalwijkfonds is blij dit werk te kunnen ondersteunen met een bijdrage.

 

 

SAT aan huisSamen Aan Tafel: hapjes thuis in coronatijd (2021)

 

Samen eten en drinken is de manier om elkaar te ontmoeten. Door de maatregelen vanwege de corona-epidemie kon de Samen Aan Tafel groep van De Verbinding moeilijk bij elkaar komen. De vrijwilligers van de kookgroep hebben thuis hapjes gemaakt en die zijn samen met een flesje sap in tasjes naar de ongeveer 35 deelnemers gebracht. Dankzij het Staalwerkfonds en de eigen spaarpot kon dit kosteloos voor de deelnemers gedaan worden.

 

Op Stap naar Keukenhof (2019)

 

Verslag M25:

"Op de eerste donderdag dat de lente begint, gaan we als M25 Leiden met de jongeren van het Teylingen College uit Noordwijkerhout en de ouderen van de Zonnebloem en Oma gaat op Stap op weg naar Keukenhof. Nadat we met busjes van het Rode Kruis naar Keukenhof zijn gereden worden de leenrolstoelen gehaald en de jongeren gekoppeld aan een oudere van de Zonnebloem. Het begin is wat onwennig, want waar moet je nou eigenlijk over praten? We beginnen de dag eerst met een warme kop koffie en appelgebak met slagroom. Daarna gaan we in tweetallen of kleine groepjes het park in. Er staan al volop bollen te bloeien en veel ouderen maken er met hun mobiele telefoon een hoop foto’s van. Waar de gesprekjes in het begin wat ongemakkelijk waren tussen de jongeren en de ouderen is daar nu niks meer van te zien. Als ik ze door het park zie lopen, praten ze honderduit. Tussen de middag is het tijd om op te warmen. Er staat warme soep klaar met broodjes ham en kaas. Ook is er voor iedereen nog een broodje met een kroket. Na de lunch gaan we nog een uurtje het park in. De ouderen kopen nog wat bollen en maken de laatste foto’s, waarbij ook een foto van de jongere die hen die dag heeft vergezeld niet mag ontbreken!"

Het was een geslaagde dag die mede mogelijk gemaakt werd door het Staalwijkfonds.


Ontmoetingsdag Theebrigade (2018)


Op 28 augustus ging een delegatie van ruim 50 personen uit de wijk een dagje op stap met de Theebrigade. Samen met het pastoraal team van De Verbinding en de vrijwilligers van de Theebrigade toog men met de bus naar Scheveningen en via deze badplaats naar Rotterdam om de Euromast te bezoeken. De dag was bij uitstek geschikt om de ouderen in onze wijk bij elkaar te laten komen, te praten, samen te eten en drinken en er een dagje écht uit te zijn. Het project, waarbij van de deelnemers een bijdrage werd gevraagd, werd mede gefinancierd door het Staalwijkfonds. Het is een prachtige dag geworden waar menig senior nog met plezier aan zal terugdenken.
Boottocht Leiden Zuidwest (2018)

 
Al een flink aantal jaren organiseert de Protestantse Wijkgemeente Leiden Zuidwest een boottocht in de maand juni. Deze is bestemd voor ouderen in de wijk, maar ook voor anderen. Vanuit de wijkgemeente, maar ook vanuit de parochie nemen mensen deel aan de boottocht. De laatste jaren melden ook mensen van buiten de kerk zich aan. Ieder jaar vaart de boot weer een andere route. Er is koffie met gebak, een lunch met buffet, er is vaak gelegenheid om in de pauze even van boord te gaan voor wie wil. En natuurlijk volop gelegenheid om in gesprekken elkaar te ontmoeten. Soms is er ook een gezellige bingo.Vaste deelnemers kijken al maanden van te voren uit naar deze jaarlijkse boottocht. De tocht voorziet duidelijk in een behoefte en werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie uit het Staalwijkfonds.

 


Songs of Freedom in Hooglandse Kerk (2018)


Op zaterdag 30 juni vierden zo’n tweeduizend bezoekers en medewerkers uitbundig de afschaffing van de slavernij in Suriname en Caribisch Nederland tijdens het Muziekfestival Songs of Freedom in de Hooglandse Kerk die sfeervol was versierd met tekeningen van leerlingen van enkele basisscholen en creatieve resultaten van handenarbeid over de (moderne) slavernij, een kinderhoek en een bescheiden tentoonstelling over de geschiedenis van de slavernij. Met woorden van welkom door Jacintha Groen, voorzitter van de stichting Songs of Freedom en locoburgemeester Yvonne van Delft, werd een symbolische handeling verricht door het (ver)breken van een ketting en het festival kon van start gaan.
De middag werd gevuld met optredens van Jhelisa Anderson, Jeangu Macrooy, Nancy Zeefuik, Berima Amo, Denise Jannah en Ronald Snijders.
Tussendoor was er een optreden van leerlingen van Visser ’t Hooft Lyceum met dans en de bekendmaking van de prijswinnaars van leerlingen van de enkele basisscholen die over het thema vrijheid/slavernij tekeningen en allerhande poppen en andere voorwerpen hadden gemaakt. In het kinderhoekje vermaakten de jongste bezoekers zich prima met kleur en plakwerk.
Buiten konden de bezoekers genieten van hapjes uit verschillende landen waaronder Suriname, Marokko en Syrië. Met de warmte waren koude consumpties, frisdrank en schaafijs een welkome aanvulling op al het lekkers.  De hele middag liepen bezoekers in en uit, maar rond vijf uur stroomde de kerk weer vol want de middag eindigde met een optreden van het gelegenheidskoor, 94 zangers die onder enthousiaste begeleiding van dirigent Tim Hermsen een aantal negrospirituals hadden ingestudeerd, met muzikale omlijsting van fluitvirtuoos Ronald Snijders en zijn band.
Songs of Freedom werd mede mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeente Leiden, de PGL, Fonds 1818 en het Staalwijkfonds.

 

Institute for Bible Translation, IBT (2018)
 
Het IBT, opgericht in 1973, zet zich in voor het vertalen en verspreiden van de bijbel in de gebieden van de voormalige Sovjet-Unie in andere talen dan het Russisch. Het Staalwijkfonds heeft twee projecten ondersteund. Het ene project is het Nenets. De Nenetsen wonen in het noorden van Siberië, tegen de poolgrens, en zijn van oorsprong rendierherders. Hun traditionele nomadische leefwijze komt helaas steeds meer in gevaar door klimaatverandering en vervuiling door oliewinning. Het IBT werkt aan een Nieuwe Testament. De Exegete (bijbeluitlegger, schriftgeleerde) van het project, een expat uit Zuid-Korea, zet zich al vele jaren van haar leven in om de vertalers te helpen bij hun werk. Ze had dringend een nieuwe computer nodig voor haar werk, maar noch het IBT noch zijzelf beschikte over het benodigde geld. Door onze gift is ze nu in bezit van een prachtige lichtgewicht laptop, die ze makkelijk op haar reizen door het gebied kan meenemen. De rest van het geld zal eind 2018 gebruikt worden voor het drukken van het Evangelie van Mattheüs.
Een tweede deel van de gift is naar het Dungan project gegaan. De Dungans zijn van huis uit Chinese moslims. Hun taal is verwant aan het Mandarijn Chinees, maar wordt geschreven met het Russische Cyrillische schrift. De meeste Dungans leven in het westen van China en de Centraal-Aziatische buurrepubliek Kirgizië. Niet veel van hen zijn christen, maar de Dungan gemeenschap in Kirgizië heeft de laatste tijd in toenemende mate interesse getoond in de bijbel. Het IBT heeft een aantal bijbelgedeelten in het Dungan gepubliceerd, het meest recentelijk het boek Spreuken. De donatie van het Staalwijkfonds is besteed aan de uitgave van een verzameling traditionele Dungan spreuken, die voorafgegaan worden door een uitgebreide inleiding waarin parallellen worden getrokken met bijbelse spreuken.

Kloosterweekend te Megen voor Pastoraat De Verbinding (2018)


(c) FranciskanenIn februari 2018 ontvingen we een bijzondere aanvraag: Een bezinningsweekend voor pastoraal medewerkers van de Verbinding om de sociale cohesie binnen de gemeente te bevorderen. Het weekend werd gehouden in het klooster van de Minderbroeders Franciskanen te Megen, waar 7 broeders celibatair leven. Net als Franciscus willen zij in de geest van het evangelie op een eigentijdse wijze broeders zijn, die elkaar en anderen accepteren en  stimuleren. Ze delen hun leven voor een belangrijk deel met de vele  gasten die ze ontvangen in hun fraaie zeventiende-eeuws kloosterpand.  Het sfeervolle gebouw schept uit zichzelf ruimte voor rust en stilte. Er zijn vier gebedstijden per dag. Elke zondag vindt om 9.30 uur een  eucharistieviering plaats in de kloosterkerk. Elke donderdag is er een  mis om 18.00 uur.

Het weekend was een groot succes, aldus Jorine de Klerk, die een heel verslag voor ons maakte: "En het is als een wonder: ineens, na anderhalve dag is de groep een groep! Na de dagsluiting is er gezellig borrelen met de broeders. Wijn, bier en chips komen op tafel! Er ontstaan mooie gesprekken met elkaar over ons gemeente-zijn in Leiden. Wat waarderen we daarin, waar verlangen we naar, juist ook voor onze kinderen, die vaak zo anders in het leven staan en nog zo weinig binding (lijken te ) voelen met geloof en kerk. Woorden van troost, relativering en bemoediging klinken over en weer." In het belang van de goede onderlinge samenwerking van pastoraal medewerkers heeft het Staalwijkfonds voor dit project een financiële bijdrage geleverd, zodat het weekend gerealiseerd kon worden.Kerkproject Voort-In-Kenya (2017)
 
In juli 2017 kwam een aanvraag van de Leidse gepensioneerde basisschool directeur Cees van der Voort die samen met zijn vrouw de Stichting Voort-in-Kenya leidt. Onder andere in Mombasa biedt het echtpaar ontwikkelingshulp aan ter ondersteuning van onderwijsprojecten. Waterputten, toiletgroepen, hele schoolgebouwen zijn door toedoen van de deels Leidse sponsoren via de Stichting gerealiseerd. Cees kwam bij ons met een bijzonder verzoek: voor een nieuwe kerk zocht de Stichting een sponsor voor het opknappen van het kerkgebouw en de kamer van de dominee Joshua. Uit de afbeeldingen die hij ons stuurde bleek duidelijk dat er behoefte was aan vernieuwing van het gebouw. Het Staalwijkfonds heeft dit project van harte ondersteund zodat de kerk afgebouwd kon worden.Boottocht met de Theebrigade (2017)

De deelnemers van de Theebrigade komen door het jaar heen op verschillende adressen in kleine groepjes samen. Voor een gezellige boottocht kwam iedereen bij elkaar op de opstapplaats “tegenover Het Kaasmerk”, aangevuld met ouderen uit de wijk en directe omgeving, die nog niet met de Theebrigade meededen en werd er ingescheept aan boord van de `Hanzestad`. Op een prachtige zomerse dag doorkruiste men met een hapje en een drankje de waterrijke omgeving van Leiden. Het was een dag volop genieten, waar we graag een bijdrage aan hebben gegeven.


15 jarig jubileum emeritus predikanten Roemenië (2017)

Dit jaar deed emeritus predikant Szekely József uit Targu Mures (Roemenië) een beroep op het Staalwijkfonds om het 15 jarig bestaan van de Vereniging van emeritus predikanten en weduwen financieel te ondersteunen. Op eigen financiële kracht lukt het niet de gepensioneerde predikanten en weduwen een passende viering te bieden.

Via de Stichting Carolusgulden bereikte ons het verzoek tot donatie voor een tweedaags jubileum.

Gelet op de goede banden die Leiden met Targu Mures heeft, is deze aanvraag van harte gehonoreerd.Project Oma gaat op stap (2017)

Er even tussenuit is altijd leuk. Maar soms komt het er gewoon niet van terwijl oma's en opa's dat wel graag zouden willen. Omdat het niet lukt om zelf naar buiten te gaan of omdat het alleen minder leuk is dan samen met iemand anders. Oma gaat op stap - een project, ontwikkeld door diaconaal centrum De Bakkerij Leiden - is speciaal bedoeld voor mensen op leeftijd die wat slecht ter been zijn of het minder prettig vinden er alleen op uit te gaan. U geeft aan waar u naartoe wilt en "Oma gaat op stap" zorgt ervoor dat u dit samen met een vrijwilliger ook kunt gaan doen. Het Staalwijkfonds heeft besloten om met 3 andere fondsen een éénmalige donatie te doen zodat ouderen iets kunnen ondernemen waar ze gewoonlijk alleen niet toe komen.
Franniez Bijdrage (2017)

De collectes bij de kindernevendienst en jeugdkapel van De Verbinding (voorheen Vredeskerk) gaan naar een door de jongeren zelf gekozen doel. Dat was in 2016, het ‘Kinderfonds Franniez”. Kinderfonds Franniez streeft naar een verzamelsysteem voor alle chronisch zieke kinderen in heel Nederland van 0 tot 18 jaar. Een "Franniez" na elk doktersbezoek. Zo krijgt alles, wat er rondom hun ziekte gebeurt een plek. Dat geeft troost en moed, een aanknopingspunt voor het verwerken en het gesprek, zodat de kinderen hun ervaringen kunnen delen. Want dat helpt.
De vrijwilligers van Kinderfonds Franniez proberen zo snel mogelijk de Franniez voor deze kinderen beschikbaar te krijgen in alle ziekenhuizen in Nederland. Inmiddels werken al 25 ziekenhuizen hieraan mee. Het Staalwijk fonds heeft besloten de opbrengst van de kinderen en jongeren te verdubbelen. Zo is dit jaar het kinderfonds gesteund.


Koelinstallatie voor gemeente Havad in Roemenië (2017)
Ruim 25 jaar heeft de protestantse wijkgemeente al een band met de gemeente HAVAD (Neau) in Roemenië. Afgelopen jaar is een mortuarium gebouwd, de gehele gemeenschap (kerkelijk en niet-kerkelijk) heeft hier aan bijgedragen door geld, materiaal of arbeid te geven. Een oud inwoner die arts was in Amerika, had toegezegd de koelinstallatie aan te schaffen als het mortuarium klaar was. Het gebouw staat, maar helaas is de oud-inwoner overleden. Ons fonds doneerde een bedrag zodat de koelinstallatie gerealiseerd kan worden en men op een nette en waardige manier afscheid kan nemen van een overledene.

Projectdag op stap met de Zonnebloem / M25 (2017)
Jaarlijks organiseert M25 Leiden uitstapjes voor jongeren met al dan niet rolstoel gebonden ouderen. De jongeren helpen de ouderen waar mogelijk, waardoor prachtige, zinvolle ontmoetingen ontstaan. M25, een initiatief van Diaconaal Centrum De Bakkerij, daagt jongeren uit om zich in te zetten voor de zwakkeren en kwetsbaren in de stad Leiden en omstreken. Ons fonds doneerde eenmalig aan een uitje Scheveningen dat op 28 maart 2017 plaatsvond.

Kerkvervoer leden De Verbinding (2016)
Gemeenteleden uit de voormalige Maranatha wijkgemeente bezoeken en participeren sinds de sluiting van hun wijkkerk (2006), in o.a. de zondagsvieringen van de Vredeskerk. Voor gemeenteleden, die vanwege hun leeftijd of gezondheidssituatie (of een combinatie hiervan) niet in staat zijn zelfstandig naar de Vredeskerk te komen, is vervoer georganiseerd. Gemeenteleden worden op verschillende plaatsen in Leiden met een busje opgehaald, naar de Vredeskerk gebracht en na afloop van de eredienst teruggebracht.  De bekostiging werd gedragen door de PGL.  Met het samengaan van de Maranatha wijkgemeente en de Vredeskerkgemeente in geloofsgemeenschap de Verbinding Leiden, is die bekostiging komen te vervallen.
Het structureel ophalen van meerdere gemeenteleden is onmogelijk toe te voegen aan de bestaande autodienst.
Het fonds is een bijdrage gevraagd om samen met de geloofsgemeenschap in een afgeslankte andere vorm de vervoers-voorziening te kunnen blijven continueren.


Donatie Wijkplaats (2016)
In juli 2016 heeft ons Fonds een donatie gedaan aan de Wijkplaats vanwege het 10-jarig bestaan. De Wijkplaats aan de Topaaslaan is al deze jaren al een ontmoetingsplek voor alle mensen in de wijk. Het jubileum werd op 8 juli 2016 gevierd.


Exodus (2016)
Het Exodus huis wil graag een uitje organiseren voor de bewoners van het huis als extra activiteit buiten het normale programma. Daarvoor is geen budget en men zoekt financiële ondersteuning.Het uitje stimuleert de groepscohesie en geeft bewoners en begeleiders de mogelijkheid elkaar  in een andere omgeving, bij een gezellig samenzijn te ontmoeten. Het fonds heeft de kosten voor zijn rekening genomen.


Ondersteuning Netwerk Levensvragen (2016)
Soms heb je zorgen of problemen waarover je niet makkelijk praat met de mensen in je directe omgeving.  Je wilt hen niet belasten of weet niet bij wie je terecht zou kunnen. Alleen kom je er niet uit. Een gesprek met de consulent van Netwerk Levensvragen Leiden kan helpen. Zij luistert naar je verhaal en stelt verhelderende vragen.  Een of meerdere gesprekken kunnen ervoor zorgen dat je beter kunt omgaan met die dingen die je overkomen zijn. Eventueel wijst zij de weg naar verdere hulp. Het Staalwijkfonds heeft voor 2016 dit project vanwege zijn unieke karakter voor Leiden van harte gesteund.

http://netwerklevensvragenleiden.nl


Kerstproject "diaconaal Theebrigade" (2015)

Met een goed gesprek en een kopje thee de wijk in om ouderen en alleenstaanden een Kersthart onder de riem te steken; dat moeten de organisatoren beslist voor ogen gehad hebben. Wij hebben een extra financiële ondersteuning geboden aan dit kerstproject.Bijdrage muurschildering Leiden, Artikel 1 (2015)
Ter ondersteuning van Artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, "Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand  en geweten en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen", is een aavraag tot ondersteuning van een muurschildering gehonoreerd. De feitelijke muurschildering, gepland in 2015,  kreeg in 2016 zijn beslag. Met het strijken van de Leidse vlag en die van de Verenigde Naties, door Jacqueline Schoonwater van De Bakkerij en burgemeester Lenferink, werd de originele Engelse tekst van de muurschildering, waar kunstschilder Jan Willem Bruins en Ben Walenkamp van Stichting Tegen-Beeld vanaf eind augustus van dit jaar hard aan gewerkt hebben, zichtbaar en werd er door de gemeente Leiden nog een drankje aangeboden aan alle gasten.Gift feestavond  jubileum Vredeskerk (2015)
Ter gelegenheid van de jubilerende Vredeskerk is een éénmalige financiële bijdrage verleend ten behoeve van de feestavond onder het motto""Kunst van het wachten".
(foto's: J.H. Labots)


Donatie Vredeskerk jubileum (2015)

De Vredeskerk bestond het afgelopen jaar precies 50 jaar. De aanvraag tot ondersteuning van deze "Abraham" hebben wij uiteraard gehonoreerd. Getuige de vele leuke foto's die gemaakt zijn, hebben alle gemeenteleden het een bijzonder goede viering gevonden.
Casa Diaconale (2015)
Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe vleugel van het Casa Diaconala, het bejaardencentrum van de Fundatia Lazarenum in Targu Mures, reisde vanuit de Diaconie een aantal mensen naar Roemenië.
Vanzelfsprekend kwam men niet met lege handen. Van de giften van de Diaconie, enkele particulieren en de Vredeskerk werd een grote koelkast met vriesvak gekocht en een bedrag achtergelaten voor iets lekkers met de Paasdagen voor de bewoners. Het Staalwijkfonds doneerde geld voor een wasmachine, wasmiddelen, een serveertafel en een waterkoker.


http://www.debakkerijleiden.nl


Initiële bijdrage Mobiele theebrigade diaconaal project (2014)
De Mobiele Theebrigade is bedoeld voor oudere gemeenteleden die minder mobiel zijn maar wel open staan voor nieuwe ontmoetingen, informele gesprekken en gezelligheid. Het idee achter de Mobiele Theebrigade is het feit dat het voor ouderen soms lastig is om nieuwe contacten te leggen of bestaande contacten te onderhouden. De Mobiele Theebrigade wil hierin een bemiddelende en ondersteunende rol spelen, door mensen uit te nodigen voor een gezellige theesessie en vervolgens alles te organiseren om de middag goed te laten verlopen.
Het Staalwijkfonds heeft dit initiatief gesteund met een financiële bijdrage om de start van dit project te verwezenlijken.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu